Hoe bescherm ik mijn houten bijgebouw tegen weersomstandigheden?...

10.05.2019
Hoe bescherm ik mijn houten bijgebouw tegen weersomstandigheden?

Een bijgebouw in hout wordt blootgesteld aan alle soorten weersomstandigheden. Zon, wind en regen hebben een invloed op het hout. Maar je kan je gebouw natuurlijk ook beschermen tegen het weer. In deze blogpost leer je er meer over.

De buitenkant van mijn houten bijgebouw beschermen

Bij Massico werken we graag met Rode Noorse den. Dat is een duurzame houtsoort die heel wat voordelen biedt. Maar het is tegelijk ook een houtsoort die je best behandelt tegen de verschillende weersomstandigheden.

Met een beits of houtverf bescherm je de buitenzijde alvast tegen de negatieve invloeden van het weer. Bovendien bestaat er houtverf in alle kleuren. Je kan je bijgebouw dus helemaal aanpassen aan je eigen smaak en omgeving.

Beits of houtverf moeten regelmatig opnieuw worden aangebracht om de goede werking te garanderen. Gelukkig bestaan er vandaag ook kwalitatieve producten die veel langer meegaan. Neem bijvoorbeeld de Noorse Demidekk houtbescherming. Dat is een houtverf die je bijgebouw gedurende 10 à 12 jaar in topconditie houdt. In de transparante versie zal het de structuur van het hout extra accentueren, maar je vindt Demidekk ook in een heel ruim kleurengamma.

Moet ik de binnenzijde van mijn houten bijgebouw beschermen?

De binnenkant van je bijgebouw wordt natuurlijk niet blootgesteld aan het weer. In principe is een extra bescherming hier niet nodig.

Toch raden we bij Massico aan om ook de binnenzijde éénmalig te behandelen met een kleurloze bescherming. Het hout zal frisser blijven en vuil kan zich veel minder makkelijk op de muren en vloeren hechten.

Het kan natuurlijk geen kwaad om ook de binnenkant van je tuinhuis een kleurtje te geven. Het geeft extra bescherming en je creëert er de atmosfeer die jij wil.

Bestaat er nog een andere bescherming voor mijn houten bijgebouw?

Eventueel kan Massico het materiaal ook autoclaaf behandelen. Dan pompen we vooraf het beschermende materiaal onder hoge druk in het hout. Kies je voor deze behandeling, dan moet je er rekening mee houden dat het hout een groene schijn heeft en op termijn ook zal vergrijzen.

Omwille van de voorbehandeling is de levertijd van het hout bovendien ook minstens 2 weken langer dan bij de onbehandelde versie en ook de plaatsing neemt meer tijd in beslag. Dat heeft ook een invloed op de prijs. Daarom wordt de methode minder toegepast.  

Heb je vragen over de beste behandeling voor jouw houten bijgebouw of ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor het plaatsen van houten constructies? Neem vrijblijvend contact met ons op voor professioneel advies en een aanbod op maat.

 

Contacteer ons!

Gratis prijsofferte? Meer informatie? Wij zijn altijd bereikbaar!

Contact