De veelzijdigheid van Rode Noorse den...

25.04.2019
De veelzijdigheid van Rode Noorse den

Rode Noorse den staat beter gekend als grenen. Het is een populaire houtsoort in de Europese houtbouw. Massico legt je in dit blogbericht uit hoe dat komt.

Rode Noorse den

Rode Noorse den is een houtsoort die wordt geïmporteerd uit het hoge noorden van Europa. Door de lage temperaturen daar groeien de dennen zeer traag waardoor ze een veel hogere dichtheid hebben dan het dennenhout uit onze bossen.

Zo kan je de jaarringen vergelijken tussen een den hier en een Rode Noorse den. Je merkt dat de Scandinavische versie meer jaarringen toont die dichter bij elkaar liggen. Daardoor is het hout steviger en ook fijner af te werken.

Bovendien is Rode Noorse den ook makkelijker te drogen. Dat maakt dat het nadien beter geïmpregneerd kan worden. Omdat deze houtsoort heel gelijkmatig droogt is de kans op barsten zeer klein. Het afgewerkte product gaat dus bijzonder lang mee. Het zal je niet verbazen dat houten huizen in het hoge noorden soms eeuwenoud zijn.

De duurzaamheid van Rode Noorse den

Omdat het hout zo veelzijdig en zo stevig is wordt het in oneindig veel toepassingen gebruikt: woningbouw, tuinhuizen, afsluitingen, palen, trappen, kasten, vloeren, terrassen of keukens. Rode Noorse den is multi-inzetbaar.

We laten ook niets van het hout verloren gaan. De restjes kunnen prima verwerkt worden in spaanderplaten, de houtkrullen doen dienst als bodembedekker in paardenstallen. Zo gaan we op een bijzonder duurzame manier om met het materiaal.

Mits de juiste behandeling kan het hout ook echt jarenlang meegaan. In de meubelindustrie wordt het grenenhout vaak geloogd en gebleekt, bij buitengebruik kan het hout onder druk geïmpregneerd worden, krijgt een groene kleur en maakt het onderhoudsvrij.  Het hout laat zich makkelijk verduurzamen zodat je er voor heel lange tijd plezier van hebt.

Om de beste kwaliteit te garanderen worden de grenen planken verwerkt volgens de techniek van het kwartierzagen. De dennenstam wordt dan eerst in de lengte in vier gelijke delen gezaagd en vervolgens worden uit de vier delen planken gehaald. Bij een houtsoort met hoge densiteit zoals de Rode Noorse den is dat een tijdrovend werkje. Maar we kunnen je daardoor wel de aller stevigste planken aanbieden.

Wil je meer weten over onze producten in Rood Noorse den? Ben je op zoek naar een tuinhuis, carport en ruwbouw in massief hout? Neem vrijblijvend contact met ons op. We bespreken samen jouw plannen en bezorgen je een offerte op maat.

 

Contacteer ons!

Gratis prijsofferte? Meer informatie? Wij zijn altijd bereikbaar!

Contact