Houten paardenstallen en schuilhokken: de wet stelt eisen...

04.07.2018
Houten paardenstallen en schuilhokken: de wet stelt eisen

Paarden staan graag op de weide. Buiten zijn houdt ze gezond. Toch ontkomt geen enkele paardeneigenaar aan de aanschaf van een houten paardenstal en schuilhok. De reden: sinds 2013 is beschutting voor paarden op de wei een wettelijke verplichting.

Voor het welzijn van de dieren is het natuurlijk een goede maatregel. Want u kent België. Het kan hier ook stortregenen.

Regels voor houten schuilhokken

Maar waaraan heb je je te houden als je een buitenbox, schuilhok of stal wil bouwen? In Vlaanderen zijn op de weide houten schuilhokken toegestaan met een oppervlakte tot 20 m2. Ze mogen drie meter hoog zijn en één zijde mag volledig open blijven. Wie volgens deze regels bouwt, heeft geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Wel wie iets anders wil.

De wet eist niet dat de schuilplaatsen voor paarden van hout zijn. Maar hout is wel het beste materiaal. Waarom?

Een hok of paardenbox van hout...

  • is gemakkelijk verplaatsbaar
  • houdt u eenvoudig proper
  • biedt beschutting tegen zowel kou als hitte
  • past in een landelijke omgeving.

Houten paardenstal als bouwpakket

Massico speelt hierop in. Wij fabriceren al vele jaren houten paardenstallen en andere dierenverblijven. Flexibiliteit is hierin belangrijk. Een schuilhok of paardenbox moet in de omgeving passen. Daarom werken wij geheel op maat. De ene wil een simpel hok met niet meer dan drie wanden, de ander zoekt een volwaardig dierenverblijf met staldeuren.

U kunt zelf een ontwerp indienen voor een paardenstal. Dat mag ook voor meer dan een paard zijn. Het is wel uw verantwoordelijkheid om de wettelijke voorschriften te volgen.

Paardenstal van duurzaam hout

Wij leveren u een bouwpakket aan. Hiermee kunt u de paardenstal zelf bouwen. We proberen dit zo eenvoudig mogelijk te houden. Paarden en dus ook hun hokken worden nog weleens verplaatst. Dit mag natuurlijk niet te veel moeite kosten. Alle bouwpakketten voor paardenboxen en schuilhokken gaan daarom vergezeld van heldere opbouwtekeningen. We adviseren om de gesloten zijde van een schuilhok naar de dominerende windrichting te oriënteren.

Een ander punt is hygiëne. Het hout dat wij gebruiken is rode noorse den. Dit is een duurzame houtsoort die we vooraf hebben geïmpregneerd. Daarmee is het hout bestendig tegen insecten en schimmels.

Massico heeft vele jaren ervaring als fabrikant van houten dierenhokken. Wilt u een paardenstal zelf bouwen of een bouwpakket voor een houten schuilhok, contacteer ons dan vandaag nog.

Contacteer ons!

Gratis prijsofferte? Meer informatie? Wij zijn altijd bereikbaar!

Contact