5 essentiële tips voor het opbouwen van een tuinhuis...

10.05.2018
5 essentiële tips voor het opbouwen van een tuinhuis

Waarop moet je letten bij het plaatsen en opbouwen van een tuinhuis? Er kan meer misgaan dan je denkt! Volg onderstaande tips en je houten tuinhuis komt pico bello in orde.

In het kort:

  • Zorg voor de juiste fundering van je tuinhuis
  • Bereid de plaatsing goed voor
  • Monteer de houten delen niet te strak
  • Volg de montagevoorschriften
  • Schilder geen pas geïmpregneerd hout

We gaan ze eens alle vijf rustig doorlopen.

Zorg voor de juiste fundering van je tuinhuis

Houten tuinhuizen wegen weinig. De verleiding kan groot zijn om ze dan maar direct op zandgrond op te bouwen. Niet doen: het leidt tot grote problemen. Denk aan een verzakking. Je kan dus maar beter zorgen voor een solide fundering. Dit betekent: een stabiele, egale ondergrond, liefst ook zo stevig mogelijk. Maak de fundering ook iets kleiner dan het huisje. Dan krijg je geen problemen met wateroverlast. Betonplaten of betontegels zijn de beste materialen. Heb je een houten vloer, zet deze dan op betonblokken. Dan neemt het hout geen vocht op uit de grond. Je kunt de betonblokken plaatsen op je fundering.

Bereid de plaatsing goed voor

Elk tuinhuis op maat is het resultaat van exacte berekeningen. Neem de tijd voor het uitmeten en waterpassen voor je aan de slag gaat. Dat lijkt vanzelf te spreken. Maar toch: wie niet rustig en secuur te werk gaat, maakt vlot fouten. Die kunnen lelijk uitpakken. Probeer maar eens een tuinhuis op te bouwen als de wanden niet waterpas staan.

Monteer de houten delen niet te strak

Hout krimpt en zet uit, onder invloed van temperatuur en vocht. Daarvoor heeft het ruimte nodig. Dit wordt vaak onderschat. Ramen en deuren kunnen eerst te klein lijken, vloerplanken laten vrij grote openingen zien. Maar wacht een paar maanden en leg er dan nog eens een vergrootglas op. Het houten tuinhuis is niet meer honderd procent hetzelfde. Dat komt allemaal omdat het hout werkt. Denk eraan. Monteer de houten vloeren en planken niet te strak. Dan behouden ze de nodige ruimte.

Volg de montagevoorschriften

Ervaring is een voordeel. Maar soms vertrouw je er te veel op. Als je geregeld een tuinhuis, schuur of houten carport bouwt, denk je al snel te weten hoe dat gaat. Toch moet je steeds acht slaan op de opbouwbeschrijving. Zelfs al is het tuinhuis ogenschijnlijk eender aan het vorige, toch kunnen er kleine verschillen zijn. Vooral bij het plaatsen van deuren en ramen worden fouten gemaakt. Wanneer de vijzen bijvoorbeeld in de afwerklatten zijn geschroefd, kan de wand niet meer bewegen en werkt het blokhutprofiel niet.

Schilder geen pas geïmpregneerd hout

We begrijpen je enthousiasme: het hout is juist geleverd, het tuinhuisje zit in elkaar. Tijd voor een kleurtje! Maar wacht. Vers geïmpregneerde houtdelen zijn te vochtig om direct geschilderd te worden. Het kan enkele maanden duren vooraleer alle zouten zijn uitgezweet. Pas dan is de tijd rijp om je verfkwast uit te pakken!

Hebben deze tips voor het opbouwen van een tuinhuis je geholpen? Nog vragen? Massico is steeds bereid om je te adviseren over het opbouwen van de bij ons bestelde tuinhuisjes, chalets, houten garages, carports en paardenstallen.

 

Je moet steeds acht slaan op de opbouwbeschrijving. Zelfs al is het tuinhuis ogenschijnlijk eender aan het vorige, toch kunnen er kleine verschillen zijn.

Contacteer ons!

Gratis prijsofferte? Meer informatie? Wij zijn altijd bereikbaar!

Contact